Kick-off eerste Innovatie café Regionale zorgorganisaties groot succes

De vraag naar zorg wordt steeds groter, de druk op medewerkers daarmee ook. Verschillende organisaties zijn intern hard bezig met innovatie. Dat kan zijn innovatie door middel van techniek, efficiëntie maar ook door bijvoorbeeld scholing, inrichting en bewustwording. Waar er op bestuursniveau al langer wordt samengewerkt, waren nu de medewerkers van de diverse organisaties uitgenodigd om een kijkje in elkaars keuken te nemen. Centraal stond hierbij ‘innoveren en inspireren’.
Gastspreker Wouter Kuijpers van TechUnited (Wereldkampioen robotvoetbalcup 2018) beet het spits af met zijn bevlogen verhaal over robotvoetbal, robotica en ontwikkelingen voor zorgrobots. Want naast robotvoetbal investeert TechUnited op het Eindhovense TuE terrein veel in de ontwikkeling van zorgrobotica. Wouter werd direct uitgedaagd om na te denken over een zorgrobot die echt het verschil kan maken en onze cliënten kan ondersteunen bij het zelfstandig toilet bezoek.
De deelnemers van dit 1ste innovatie café kregen de gelegenheid om bij elke organisatie een kijkje te nemen met welke ontwikkelingen deze bezig zijn. En belangrijker nog, hoe deze eventueel ook toe te passen zijn in de eigen organisatie, inspireren dus. Ook benieuwd naar de innovatieve projecten waar jouw regionale zorgorganisaties mee bezig zijn?
Archipel bracht Paro de Zeehond mee, een sociale robot die interactie en communicatie stimuleert bij cliënten in een vergevorderd stadium van dementie. Zijn levensechte gedrag zorgen voor bijzondere momenten tijdens het gebruik. Daarnaast liet Saskia Hendriks van het AVT-team de medewerkers ook kennismaken met een reanimatie-pop met feedback. Tijdens het reanimeren krijg je direct feedback over de wijze waarop je reanimeert. Door medewerkers tijdens het café ook echt te laten reanimeren kon men goed zien wat voor effect deze feedback direct heeft op je kennen en kunnen. Tiny Janssen vertelde vol enthousiasme over de verpleegkundige Triage. Een app en platform waarbij verplegend personeel de triage direct aan het bed van de bewoner kan doen en hierbij begeleid wordt door de informatie die de app geeft.
Wally van Laarhoven van ons eigen Centrale24 kwam met een primeur! Veel zorginstellingen vroegen regelmatig aan Wally of er geen training bestond voor aandacht functionarissen zorgdomotica. Wally greep de koe bij de hoorns en heeft een Scholingtraject opgezet. In deze praktijkgerichte training leer je alle kennis en vaardigheden die belangrijk is binnen het vakgebied domotica binnen de zorg. Met het doorlopen van de training kan men een adviserende rol rondom het thema domotica binnen de zorgorganisatie vervullen. Gericht op inzet op basis van de ondersteuningsvraag van de cliënt en de zorgprocessen binnen de organisatie.
Lunet zorg wist medewerkers te inspireren met een mooi project waarbij het interieur en domotica zo worden aangepast dat het past bij de behoeften van de cliënten die er wonen. Ook de app activiTIJD waaraan Lunet werkte tijdens de VG Hackaton trok veel aandacht. ActiviTIJD is een innovatief platform in de vorm van een app dat er voor zorgt dat de communicatie tussen het Vrijetijdscentrum, begeleiders, vrijwilligers en cliënten soepeler verloopt, en de deelname aan activiteiten voor de verschillende partijen laagdrempeliger wordt.
Bij RSZK leerde Maik Berkelmans en Alwin van Deuren ons meer over de Digitale snelweg waarbij er op alle locaties van RSZK wifi acces punten zijn geplaatst voor een supersnelle internet verbinding. Daarnaast heeft RSZK in de proeftuin Leuskenshei het hospitality concept geïntroduceerd waarbij (nieuwe) bewoners voortaan de regie hebben over welke diensten ze wanneer afnemen bij de zorginstelling. Op deze manier wordt er maatwerk geleverd waardoor mensen zich gehoord en gewaardeerd voelen, en waardoor zorg daar kan worden ingezet waar het nodig is. Dit concept draagt de ‘thuis kan overal’ missie goed uit.
Jacqueline Mathijssen van de Vitalis woonzorg groep medewerkers naar haar stand te krijgen met het project Goed Beter Best. Dit project richt zich op: “hoe keren we terug naar de bedoeling?”. Voor Vitalis is dit op dit moment een van de grootste innovatieve projecten. Het gaat echt om een grote omslag in de organisatie. Technologie is hierbij ondersteunend: zo zijn er allerlei dasboards ontwikkeld, zodat de teams ook echt “terug naar de bedoeling kunnen”. Een groot Brown paper liet zien hoe het proces in elkaar steekt. Monique Kroonen deelde met trots haar idee over een Voorbereidingsapp voor opname, die het mogelijk moet maken dat cliënten en hun mantelzorgers, alvorens de inhuizing bij Vitalis plaatsvindt, zich via de app kunnen oriënteren en inleven.
Tot slot liet Paul Bergsma het Jinca concept zien. Dat doet Jinca door diensten aan te bieden die aansluiten op de zelf- en samenredzaamheid van burgers én door de samenwerking tussen het informeel domein en de zorg. Naast huidige diensten zoals personenalarmering en woningtoegang presenteerde Paul concepten van de toekomst op het gebied van leefstijlmonitoring, veilig wonen en medicatie. In samenwerking met zorginstellingen heeft Jinca een zorgconcept ontwikkeld waarbij ze de welzijnsdiensten direct aan de burger levert en de zorgorganisaties daarbij ontlast op gebied van advies, technische ondersteuning en administratieve lasten. De twee case studies bij verschillende gemeenten gaven een goed beeld hoe Jinca in de praktijk van mantelzorgondersteuning werkt.










